Omgeving

Ameland: voor veel vitamine R
Rust en ruimte, dat en meer vind je op Ameland. Ameland is het vierde eiland in het rijtje van onze eigen vijf Waddeneilanden en dus de ‘A’ van het ezelsbruggetje ‘TVTAS’. Is Ameland bruisend? Not really. Kabbelend? Oh yes. Er heerst een heerlijke eiland-vibe en zeg nou zelf: zodra je op de boot stapt in Holwerd is je vakantie begonnen. Na zo’n 50 minuten varen kom je aan in de veerhaven van Nes. Vanaf de veerhaven is het een half uur wandelen of 10 minuten fietsen naar Little Canvas Escape op strandcamping Duinoord Zuid. Bonus: deze route loopt dwars door het karakteristieke centrum van Nes, verken je dat gelijk al even.

Al fietsend Ameland ontdekken
De beste manier by far om Ameland te ontdekken is per fiets. Met behulp van de perfect aangelegde fietsroutes cross je het hele eiland over. Door de duinen over de schelpenpaadjes langs de Noordzeekust en weer terug langs de dijk aan de Waddenzeekust. Tussendoor strijk je neer op een zonnig terras in Buren, Ballum of Hollum. Bezoek in Hollum zeker even de iconische vuurtoren uit 1880. Door de altijd aanwezige wind kan het fietsen op Ameland soms best pittig zijn. Wil je je conditie niet teveel op de proef stellen (hey, je hebt tenslotte vakantie), huur dan een e-bike of nog beter; een elektrische scooter.

Ameland goes culinair
Al je zintuigen komen aan hun trekken op Ameland en ja, dus ook je smaakpapillen. Fijne terrassen wisselen bruine kroegen en semi-hippe grandcafés af in het autoluwe centrum van Nes. Maar ook in Buren, Ballum en Hollum zijn gezellige eettentjes te vinden. Ben je in voor een snelle hap in Ameland-style? Stap dan binnen bij Vishandel Metz in Nes of Hollum en bestel de Amelander Meervalfilet. Deze lokaal gekweekte vis met vleesachtige structuur wordt ter plekke voor je gegrild. En dan vooral die met tuinkruiden heeft een overheerlijke bite, een aanrader. Tja, en vissen moeten nou eenmaal zwemmen. Dus op naar de Amelander Bierbrouwerij in Ballum. Sinds 12 jaar wordt op deze boerderij bier gebrouwen door Doeke en Eva. Leer alles over het proces van bierbrouwen tijdens een rondleiding en sluit deze af met (hoe kan het ook anders) een bierproeverij. Proost!

Who the f*ck is Rixt?
Overal op Ameland kom je deze naam tegen: Rixt. Restaurants, winkels, huizen, straten en ga zo maar door. En is het niet de naam Rixt, dan is het wel Sjoerd. Wie zijn toch deze Rixt en Sjoerd? En waarom zijn ze blijkbaar zo belangrijk voor Ameland? Lees hier het verhaal over de legende van de heks van Ameland en haar zoon.